БСТВ – Тръгва на 24ти Януари !

Spread the love
6  
  
6
Shares

Интервю на Минчо Георгиев

Любомир Коларов е роден на 25 юни 1943 г. в Бургас. По линия на майка си Люба Сарачева е свързан с рода на Добри Желязков-Фабрикаджията, първия български индустриалец. А по родословието на баща си е потомък на Хаджи Димитър.

През 1968 г. Коларов се дипломира в МГУ по специалността “Телевизионна и радиожурналистика” и веднага започва работа като репортер в БНТ. От 1971 до 1977 г. е кореспондент на телевизията в Москва. След завръщането си става зам. главен редактор на Главна редакция “Информация” в БНТ, а после главен редактор на редакция “Светът в действие”. Уволнен е от Асен Агов през 1991 г. по време на управлението на СДС.

Същата година Любомир Коларов става член на Висшия партиен съвет на БСП, а от 1994 до 1998 г. – и на Изпълнителното бюро. Депутат е в 37-ото Народно събрание. В кабинета “Виденов” е председател на Комитета по пощи и далекосъобщения. От 1992 г. е председател на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия “Александър Невски”. По негова инициатива през 2007 г. до Руската църква в София е издигнат паметник на Пушкин, а през 2008-а – паметник на българските опълченци. В чест на 135-годишнината от освобождението на София – и паметник на ген. Гурко. От брака си с Ирина Бокова Коларов има син и дъщеря, а с проф. Лилия Райчева имат син. Радва се на три внучки и двама внуци.

“Предоставихме безплатно на кабелните оператори да ни излъчват”

– Г-н Коларов, как се стигна до идеята за създаването на Българска свободна телевизия (БСТВ)?

– Идеята не е нова. От много години това бе желание на членовете и симпатизантите на БСП, но все някак бе оставяна на втори план. Когато бях председател на Комитета по пощи и далекосъобщения, при мен идваха много отговорни дейци на нашата партия с молба да дам лиценз на един или друг телевизионен оператор. И всички те заявяваха, че завинаги ще бъдат верни на нашата идея. След оставката на правителството през декември 1996 г., притиснати от икономически проблеми и политически фактори, операторите сменяха посоката на възгледите си, които защитаваха. Така БСП се оказа лишена от самостоятелна телевизионна трибуна. Сегашният председател на партията Корнелия Нинова предложи преди повече от година тази грешка да бъде поправена. И Националният съвет реши от партийната субсидия да бъдат заделени средства за телевизия. В края на май 2018 г. бях поканен на съвещание в централата на БСП, заедно с други експерти, за изграждането на телевизията. След месец Нинова най-неочаквано за мен ме покани в нейния кабинет и ми предложи да оглавя този проект. Седмица на размишление и… поех тази отговорност.

– Как се развиха нещата оттогава?

– През юли юридически оформихме неща със секретаря на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова и с юриста на партията Аглика Виденова. Към екипа се присъединиха и Бояна Бозаджиева, и Васил Самарски – хора, които имат сериозен опит с медиите. На Петко Тодоров възложихме административната организация. В началото на септември концепцията беше докладвана на Изпълнителното бюро, а документите бяха внесени в СЕМ за лиценз. Васил Василев, чиято фирма е собственик на сградата на бившия хладилен завод до Сточна гара, беше предоставил първоначално едно голямо помещение на партерния етаж. С архитекта проф. Ненчев започнахме проектирането, тъй като той вече е проектирал подобни студиа и за други телевизии. Проведохме търг за строителна фирма, за климатизацията, за окабеляването и т.н. Едновременно с това изпратихме покани на всички фирми у нас, внасящи телевизионна техника. Явиха се пет, а комисията се спря на една със заявени най-добри параметри. Получихме лиценз от СЕМ, макар и с малък проблем. През втората половина на ноември започна строителството на студиата, режисьорските апаратни и редакционните помещения. В края на декември пристигнаха първите пратки с апаратурата. През това време започна назначаването на техническия, творческия и административния персонал. Подписваха се договори с различни организации за права по линия на филми, музика, използване на информация от български и чуждестранни агенции. Търсихме художествени и документални филми и програми. Попълнихме състава с опитни и млади филмови и студийни оператори, режисьори, монтажисти. Продължаваме с окомплектоването на студията и апаратните. Така е и с творческия състав. Изобщо процесът изобщо не е завършил.

– Дадохте подробен отчет за извършената работа, но не казахте до каква степен се намесваше ръководството на БСП в изграждането на БСТВ?

– Бях доста обстоен, защото мислех, че хората добре трябва да знаят как се изграждаше нашата професионална телевизия в такива кратки срокове. Имахме пълната подкрепа на Националния съвет и Изпълнителното бюро. Лично Корнелия Нинова всяка седмица се интересуваше как вървят нещата при нас. Понякога най-неочаквано ни посещаваше.

– И все пак – имаше ли някакви указания или инструкции?

– Пожеланието беше програмата да не бъде строго партийна, а по човешки направена. Девизът ни е “Бъди свободен!” В нашите предавания трябва честно и обективно да разказваме за живота у нас и по света, а на екрана да присъства българският гражданин. Действителността трябва да бъде представена с цялото й многообразие. Това важи и за културните ни предавания – фолклор и джаз, симфонична и естрадна музика, български филми и световната кинокласика. Шест пъти ще излъчваме през деня емисии с новини. Всеки ден ще има актуални публицистични предавания. Ще каним гости от най-различни политически формации. В спора ще търсим истината, но с позиция! Акцент в програмата на БСТВ ще бъдат новините, за които ще отговаря Валерия Касиян, както и публицистичните предавания. Водещ на сутрешния блок ще бъде журналистът Стоил Рошкев. Предавания в телевизията ще имат и журналистите Александър Симов и Велизар Енчев. Ще има и предавания, посветени на нашата история и култура, на най-парливите проблеми на нашето съвремие и, разбира се – развлекателни, за да ни откъсват поне за миг от това напрегнато всекидневие, в което живеем.

– Кога планирате да стартирате?

– Много ни се искаше да започнем още в края на декември, но се сблъскахме с редица технически трудности, които трябваше да решаваме и продължаваме да решаваме. На 24 януари се надявам на успешния старт на БСТВ. Всяко начало е трудно и изпълнено с изненади. Затова още отсега моля нашите зрители да ни извинят за евентуални грешки и технически гафове. С времето се надявам нещата да улегнат и всичко да влезе в своя професионален коловоз.

– Какво покритие в страната ще има БСТВ с кабелните оператори?

– Дават ни уверение, че ще е почти 90%, но продължава сключването на договори с регионалните оператори. Ще бъда благодарен на всички, които отправят запитване към кабелния си оператор за мястото на БСТВ в неговата програма. Ние предоставихме съвършено безплатно на всички тях излъчването на БСТВ.

– Ще предавате ли пряко конгреса на БСП от НДК на 26 януари?

– Да! И даже ще изградим малко студио в НДК за нашите репортери и гости.

Сигналът на БСТВ е достъпен за зрителите в България и Европа чрез спътника Intelsat 38 – 45.2 East

Честота на приемане 11515

Symb.Rate 30000 FEC 3/4

SYS: DVB-S2 MOD :8PSK POL: V

CAS: FTA (free – to -air)