Turksat 5A сателит от ново поколение

Spread the love
   
  

 Капацитетът на турското сателитно устройство от 5-то поколение Turksat 5A се е увеличил с 45% в сравнение с предишните, казва авиокосмическият гигант Туба Шахин  на 14.12.2020  С 30-годишен живот на сателита от пето поколение в Турция, Turksat 5A, ще бъде осигурена европейската орбитална позиция на страната,

каза изпълнителен директор на Airbus пред Анадолска агенция. Жан-Марк Наср, ръководител на космическите системи в Airbus, каза:

Turksat 5A, ще бъде осигурена европейската орбитална позиция на страната, ” Позовавайки се на договор за производство на Turksat 5A между Turksat и Airbus Defense and Space,

-Nasr заяви, че усилията за производство на спътника са започнали веднага след подписването на сделката на 9 ноември 2017 г.

Последната фаза на интеграция на спътника е завършена въпреки пандемията COVID-19, подчерта Наср, добавяйки, че може да бъде изстрелян в края на този месец.

Датата на изстрелване обаче може да бъде отложена поради различни причини, включително метеорологични условия и технически изисквания за изстрелване, отбеляза той.

-“Най-новите технологии, използвани в сателитите от пето поколение, позволяват значително увеличаване на живота на сателита, като същевременно намаляват изстрелващото му тегло”, каза Наср.

Той добави, че Turksat 5A ще може да извършва по-всеобхватни операции благодарение на по-дългия си живот.

“Докато капацитетът на турското сателитно пето поколение Turksat 5A ще бъде с 45% по-голям, животът му ще бъде два пъти повече в сравнение с предишните поколения,” подчерта Наср.

Отбелязвайки, че спътникът ще седи във фиксирана орбита на излъчваната лента на 31 градуса  изток, Наср каза, че при изстрелването ще тежи 3,5 тона.

Той похвали усилията на Turksat и турските инженери, които от месеци участват в производството на сателита, като каза: “

Връзките ни с Turksat се основават на доверие и професионализъм.” „Работим с много квалифицирани инженери и научаваме много един от друг.“

Той подчерта, че фактът, че производството продължава, въпреки блокиранията и ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса, показва сътрудничеството и взаимното доверие между двете компании.

Турция подписа споразумение с Airbus през 2017 г. за производството на комуникационни сателити Turksat 5A и Turksat 5B. Страната работи и по Turksat 6A, който ще бъде произведен в местно производство.