Казахстанската платформа Alma TV в ръцете на милиардер

Spread the love
   
  

Според данни, публикувани на сайта на Казахстанската фондова борса (KASE), 80% от акциите на Alma Telecommunications Kazakhstan, телекомуникационният оператор на сателитната DTH платформа Alma, са изкупени от финансовата компания на DSFK. Както пише списание Форбс, делът на Асет Инвест е намалял от 100% на 20%. ,а сделката се е осъществила в края на декември 2018 година.

DSFK е дъщерна компания на корпорацията Kazakhmys, 70% от която принадлежи на предприемач и милиардер от корейски произход, -Владимир Ким. Според Форбс той е ръководител на най-богатите бизнесмени в Казахстан и е от трите най-влиятелни хора (по данни за 2018 г.).

Имайки предвид, че бившият председател на борда на директорите на оператора Александър Пархомиенко през май миналата година публикува отворено писмо, с което обвини DSFK в измама

Оттогава Alma Telecommunications е променила надзорния съвет, а Пархомиенко е задържан задочно с обвинения за присвояване на средства. Банката на РБК обвинява и бившия генерален директор на Алма ТВ, банкерът Джеретов за кражбата на 80 милиона долара Джеретов, има бежански статут и се окрива в Русия. Проблемните активи на тази банка бяха прехвърлени на DSFK , която пое управлението на средствата.

На свой ред, на 27 декември 2018 г. Надзорният съвет на Alma Telecommunications Kazakhstan назначи нов генерален директор на Alma TV. Това е Дмитрий Басин, който започва работа в компанията през 1999 г. като техник в операционната бригада.

Alma TV предоставя платени телевизионни услуги за казахстанските домакинства чрез сателита KazSat 3 (58,5 ° E). Програмите се излъчват в най-новата видео компресия H.265 / HEVC, както в SD така и в HD резолюция, разпределени в три DVB-S2 / 8PSK транспондера. Платформата е криптирана в системата Irdeto 3.