TivúSat ще спре SD програмите на 1.9.2021

Spread the love
   
  

От 1 септември 2021 г. италианската безплатна сателитна платформа TivúSat (13 ° E) ще приключи с излъчването в класическата SD резолюция.

Дотогава ще приключи текущия симулксат  на програмите на най-големите италиански оператори Rai и Mediaset.

Краят на SD   спестява около 40 процента от капацитета, който след това ще се използва за стартиране на други станции в HD & 4K

Според скорошна констатация на оператора TivúSat, около 700 000 MPEG-2 / SD приемници все още работят.

Mediaset и Rai ще подкрепят подмяната на остарели приемни устройства с по-нови които поддържат HD и по-добра 4K резолюция.

По този начин зрителите на TivúSat имат около 1 година и 3 месеца, за да заменят по-старите устройства.

От септември 2021 г. TivúSat ще излъчва програми в кодека MPEG-4. Дотогава повечето програми на платформата ще преминат към HD резолюция.

Някои по-малки програми ще останат в SD разделителна способност дори след преминаване към MPEG-4 / H.264, тъй като не всички са заинтересовани да изключат SD.

Това ще бъдат по-скоро допълнителни малцинствени програми (приблизително 10 процента от тях).

Следващата година зрителите на TivúSat ще видят повече програми в HD – останалите станции на Mediaset в SD и La7 и La7d програми.

ViacomCBS каналите в SD ще бъдат последни които ще преминат към HD

Тези промени са важни и за зрителите на програмите за свободна търговия.

При изключване на разпространението на SD станции Rai се планира декодиране на HD версиите на RAI1 HD, RAI2 HD, RAI3 HD, RAI NEWS 24 HD, RAI STORIA HD.

Това ще се случи не по-късно от септември 2021 г.,

След тези промени TivúSat ще се съсредоточи върху новите технологии като 4K излъчване, както и основния кодек HEVC 10, HbbTV 2.0 и други проекти.

Програмите които ще се прехвърлят от SD към HD са следните

TV8,Cielo, La7, La7d,Italia Due, Mediaset Extra, La5,Focus , Cine34, Spike, VH-1,Freesbe,K2, TG24COM,

След спирането на SD версиите на RAI капацитета ще бъде зает от RAI1, RAI2, RAI3, Rai Sport които ще излъчват с поток на видеото не по малък от 15Mbit’s

На местата на сегашните HD програми ще бъде увеличен капацитета на  RAI4,RAI5,RAI MOVIE, RAI PREMIUM, RAI SCUOLA,RAI STORIA, RAI Gulp, Rai YOYO, RAI News 24

на 10 Mbit’s

Като 4К каналите ще се излъчват с по 25Mbit’s (HEVC) , а регионалните  22 канала на  RAI3 ще бъдат разпределени върху 1 транспондер от 4К и един транспондер на Telespazio

като от регионалните канали ще бъдат свободни само четири и в SD качество (MPEG-4).