RAIВолюцията на РАЙ

Spread the love
15  
  
15
Shares

Италианската обществена радио и телевизия Rai подготвя значителни промени както в семейството на своите канали, така и в предложението за програмиране. Една от очакваните новини е планове за стартиране на международен канал Rai World, който ще се излъчва на английски език. Плановете за промените през 2019-2021 г., ще засегнат една от най-големите публични институции в Европа, бяха представени от новия генерален директор на RAI – Фабрицио Салини. RAIволюция е най-голямата промяна за този оператор през последните двадесет години.

НОВИ КАНАЛИ : Rai подготвя три нови канала – Rai World, Rai Parlamento и Rai Donna. В същото време, само първото име е отвърдено, останалите имат работно заглавие. Rai World ще бъде посветен на зрителите извън Италия и ще бъде изцяло на английски език. Станцията ще има характер на основна телевизия. В нея ще има новини, забавления, филми и сериали. Станцията ще излъчва продукции от архива на Рай. На екрана ще се излъчват сериали и програми, които Рай не е излъчвал повече от 25-30 години, както и новини. Rai World ще бъде третият международен Rai канал след Rai World Premium и Rai Italia, (които се излъчват в Азия,Австралия ,САЩ и Канада ),както и първият канал за Европа. Общата инвестиция в Rai World ще възлезе на 60-70 милиона евро.

Вторият предстоящ проект, със заглавието Rai Parlamento, ще работи в тясно сътрудничество с правителството и ще обслужва всички зрители, интересуващи се от политиката и делата на държавата. Програмата ще бъде FTA, точно като Rai World.

Третият канал, Rai Donna, ще бъде посветен на жените и ще бъде профилиран като станция със сериали за жени на средна възраст. В ефира трябва да се появяват и предавания на шоу програми, риалити шоута и сапунени опери. Станцията няма да бъде достъпна за свободна търговия поради ограничения на правата за излъчване на някои програми.

Rai World и Rai Parlamento трябва да започнат през 2019 г. или най-късно през първата половина на 2020 г. На свой ред каналът за жени Rai Donna ще започне да излъчва през втората половина на 2020 г.


Промени ще има и в съществуващите тематични канали на Рай
Плановете са да се махнат програмите Rai Premium и Rai Scuola. Въпреки това, филмовият канал Rai Movie ще претърпи някои промени. При него , най-малко 50 процента от програмата ще бъде изпълнено от европейски телевизионни и филмови продукции.

– Ние сме единствената европейска публична корпорация, която има 24-часов канал с чисто филмов канал в своя портфейл – каза Салини.

Каналите Rai 5 и Rai Storia ще променят програмните предложения. Документите и образователните програми ще изчезнат от Rai 5, които ще бъдат прехвърлени към канала Rai Storia.

В Rai 5 ще има повече културни програми, филми и музикални програми. Rai Storia ще излъчва повече международни документи от National Geographic или BBC. Рай 5 ще укрепи музикалното творчество – от концерти на поп звезди до опера или балет. И двете станции ще останат напълно без реклами !

Рай 4 ще бъде по-фокусиран върху мъжете в трудоспособна възраст и ще бъде по-агресивен по отношение на програмирането. Ще има повече сериали и филми от екшън жанрове както и филми на ужасите. През нощта ще се появят съобщения под формата на еротични програми.

Rai 4 е голяма радост за нас, от самото начало пази публиката сред тематичните станции и става все по-популярна сред младите мъже. Rai 4 е профилиран като отворен канал без цензура и ще бъде насочен към получателите, които обичат адреналина, действието и вълнението – каза Салини.

Детският канал Rai Gulp ще се съсредоточи повече върху тийнейджъри на възраст между 11 и 15 години, ще удвои собственото си производство ,ще бъде по-ангажиран с международни проекти за деца и младежи. Една от новостите ще бъде поредицата “Джемс” за началното училище, която поражда сериозни проблеми като тормоз или наркотици. Следващата промяна в Rai Gulp ще бъде ограничаването на рекламите до 180 секунди в рамките на един час.

Rai YOYO ще бъде насочен само към предучилищните деца и ще остане без големи промени. Тази станция ще бъде напълно свободна от реклами.

Rai News 24 ще получи изцяло нов графичен дизайн и ново студио за новини, включително новинарска. Тя ще работи в тясно сътрудничество с новия международен канал Rai World, за който ще подготви информационни програми. Регионална информационна служба TGR ще бъде включена в Rai News.

Промени разбира се ще има и в основните програми на Rai 1, Rai 2 и Rai 3
Rai 1 излъчва свои собствени продукции 19 часа на ден, което е уникално в световен мащаб. Rai 1 е най-гледаната станция в Италия със средна аудитория от около 5 милиона зрители. 8 от 10 програми, Рай удвои публичния си дял.

Rai 1 в сътрудничество с HBO подготвя втория сезон на “Genius friend”. Новата серия “Леонардо” на Леонардо да Винчи е в пост-продукция, а премиерата й трябва да се проведе тази есен. “Леонардо” е друго скъпо производство с бюджет от около 25 милиона евро.

Зрителите на Рай могат да очакват и политическия сериал “Вечният град”. В сътрудничество с France Télévisions, Rai ще започне да снима за приключенския сериал “За 80 дни по света” през лятото. В допълнение, Rai 1 е подготвил около 20 премиерни телевизионни сериала и филми за сезона 2019/2020. Също така ще има и следващи части от сериала на Meraviglie за чудесата на Италия.

Рай 2 ще укрепи собственото си производство. Ще има нови части от серията Rocir Schiavone, която се продава в тридесет страни по света. Друг успешен проект е поредицата “Il Cacciatore”. Лов на мафията “с голям успех в Германия и Франция. Зрителите ще видят втория му сезон. Рай 2 ще бъде по-фокусиран върху съвременната кинематография и също така ще укрепи зоната за развлечения в прайм-тайм.

Рай 3 ще постави акцент върху журналистиката, разследващата журналистика, документалните филми и репортажите. През лятото тя ще създаде нови документални филми за природата или историята. Ще бъде променена и ежедневната документална програма “Гео и Гео”, която ще има ново студио.

Рай 3 също подготвя ново голямо политическо токшоу в най-гледаното време, което ще има две проучвания. Един в Рим, а другият в Брюксел. Studio Rai ще бъде близо до Европейския парламент, в сграда, в която се помещават BBC, Sky, France Télévisions, Deutsche Welle и телевизионните студия Bloomberg.