ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА СВЕТОСЛАВ КОСТОВ

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Съветът за електронни медии даде една седмица срок на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов да подаде оставка. Това стана ясно след извънредно заседание на регулаторния орган. Председателят на СЕМ София Владимирова призова Костов сам да напусне поста си, в противен случай Съветът за електронни медии ще внесе проект за предсрочното прекратяване на мандата му.

Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуацията. Но не може в БНР да звучи „Let it be“ в знак на протест срещу ръководителя [на медията]. Очевидно е, че доверието на СЕМ в неговото ръководство е загубено. По-лошото обаче е, че е загубено и доверието на работещите в Радиото. Отговорност се поема само по един начин – с оставка. И моят призив към директора е да подаде оставка“, заяви председателят на СЕМ София Владимирова, цитирана от „Клуб Z“.

Заседанието се проведе в състав: София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, Галина Георгиева. Бетина Жотева отсъства, тъй като е в отпуск. Липсата на пълен състав на СЕМ бе единствената причина, поради която регулаторният орган не гласува оставката на Костов веднага.

Решението на СЕМ идва ден, след като пред сградата на БНР се подреди жива верига от журналисти, интелектуалци и граждани в подкрепа на свободата на словото.

Проблемите в Радиото започнаха с отнемането на съдебния ресор от водещата на „Преди всички“ Силвия Великова, която след намесата на Бойко Борисов бе върната на поста си. Според различни източници, отстраняването ѝ от ефира било вследствие на отразяването на протестите срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

След това, на 13 септември „Хоризонт“ спря от 6 до 11 ч. с официално оповестеното обяснение, че се налага „профилактика“. В този часови диапазон трябваше да се излъчи именно предаването „Преди всички“. По-късно се оказа, че няма технически основания за профилактика.

На 24 септември директорът на Радиото излезе с изявление, че ще потърси „отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *