Края на DTH

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Спадът в броя на абонатите на DTH платформите ще се ускори                        

 

Очаква се спад в броя на абонатите на сателитни платформи да се ускори и да се разпространи бързо от Северна Америка към Европа, като в крайна сметка ще приключи на Далечния изток. Това казва технологичното изследване на Rethink. Какви са спътниковите платформи в България,  Централна Европа и Западна Европа .

Интересно е, че дори в случай на увеличаване в броя на абонатите на някои платформи, спадът трябва да се търгува в диапазона ARPU, т.е. средният приход на оператора от един потребител, което означава спад в приходите на DTH платформите.

Намаляването на броя на абонатите на спътникови платформи може да се окаже смъртоносна заплаха, която понякога не е добре позната от самия оператор на платформата, нито сателитният оператор или доставчикът на система за условен достъп, който го поддържа, въпреки че наистина “се движат като скачени съдове“

През 2010 г в САЩ за първи път беше отбелязан спад в домакинствата които ползват услугите на кабелни оператори  спрямо 2009г. броя им беше намалял с 5.88% . Това разбира се обхвана и разпространението  на  спътникови платформи в САЩ.

Най-лошото е, че Американския модел започва да се разпостранява и в Европа , започвайки от Западна Европа. Само  през 2018 г. Канал + Франция отчете спад в боря на абонатите с около 110 хил  , а Испанската платформа МВижън с 75 хил  души .. което е напълно естествено с навилизането а ОТТ услугите и VOD § SVOD порталите  Netflix, Amazon Prime , и др.

Към днешна дата , младата аудитория 13-18  живее само  и единствено интерактивно. Т.е  само 12% от САЩ и Европа гледат линейни тв канали .  Както казват не е ли в телефона ,Youtube ,& Instagram интереса към съответния продукт в този възрастова група ще бъде нисък . .Това е и причината  големите корпорации като Disney ,Viacom да разгърнат и да вложат повече ресурси в изцяло интерактивното съдържание и да влагат повече средства в продукция която е предназначена само за тях . В България се очаква старта на Disney Play към края на 2020г началото на 2021г. което без съмнение ще вземе всички зрители от линейните канали  на Дисни. (А и в момента канала оцъства в 1 от големите сателитни и интерактивни оператори ) Nick Play Също е услуга която ще стартира от Октомври тази година в България , а от 1ви ‚ни стартира линеен HD канал NickToons.. MTV също пренася своите нишови канали онлайн като ще има И  VOD съдържание . Именно поради ограничения бюджет се наложи прекратяването на 1 транспондер от Астра ( 3,5млн евро) и с този финансов ресурс да се започне изграждането на MTV PLAY  който да бъде на 8 езика и да отговаря на потреблението и интересите към днешна дата. И да бъде сложен като hbb TV портал в линейните канали ..

Вярно е, че някои сателитни платформи все още се развиват, особено когато няма конкурентна алтернатива на първокласното съдържание или когато един оператор на платформа има най-търсените права за спортно излъчване. Ако тези права се разпространяват върху по-голям брой DTH платформи, абонатите търсят алтернатива да имат всичко и по-евтино, защото двете платформи не искат да плащат. След това се появяват: споделяне, пиратско приемане, IPTV, стрийминг, кабелна телевизия, които се опитват да имат всички спортни канали, които съществуват на дадения пазар. Има много възможности, а най-лошото е, че платформите понякога не осъзнават колко са хакнати, защото никой на черния пазар няма да се похвали с пиратски способности.

Зад много неблагоприятни процеси, причиняващи значителна загуба за платформите, са организирани престъпни групи, мафии, които имат собствени разпределителни мрежи, базирани на канали в платформи, и дори се случва, че тя стои зад собствената си платформа за дистрибуторска мрежа, която тихо “ограбва”

В някои части на света DTH платформите продължават да бъдат движещата сила за растежа на платената телевизия. Такъв процес се забелязва само в развиващите се пазари и само за кратък период на бум – това е случаят например в Индия или в някои африкански страни.

Латинска Америка, която е  изкуствено раздува с платени телевизионни оператори, е своеобразно предизвикателство в бъдеще. Трябва ясно да се подчертае, че сателитните платформи в Латинска Америка отбелязват бързо нарастване на платената телевизия до 2014 г., поради нарастващата средна класа на ключовите пазари. Сега е налице общ спад, а надутият ARPU също намалява, защото OTT услугите се появяват там и представляват пряка заплаха.

Този доклад представя много географски региони, Северна и Южна Америка, Европа и развиващите се страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия Изток и Африка, както и Океания.

Източна Европа имат профил на сателитни платформи, който е по-сходен с развиващите се страни, макар  че това не е така.

БУЛСАТКОМ  за 2018г.  има над 40 хил абонати които са мигрирали към други опратори  ., 625 000

Телевизията на А1 (IPTV) пък отчита ръст от 38000 нови абонати  380 000

Виваком   прибавя  твърдо 35000 абонати на IPTV & SAT . като общата численост възлиза на (490 000)

Или най големите опраратори имат общо  1,495млн абоната

Тук сектора се разконцентрира от 6 по малки кабелни оператора  в (Варна , Бургас, Благоевград, Пловдив) които средно имат по 250хил души ..

В Гърция  абонатите на Cosmote & NOVA са 1.2млн души като по големия брой е в Cosmote

Като останалия брой гледат ефирна телевизия ( с над 50 програми в Атина)

 

Италия

Скай Италия има около 4.9 млн клиента  на сателитната телевизия

1.1млн клиента които гледат ефирните платени канали от Скай

Tivu Italia наземно се гледа от 65% от домакинствата в Италия

Tivu Sat пък има 430 хил абоната  ., като битката е за рекламен дял посредством създаване на нишови и таргетирани програми големия дял се държи отMediaset,Viacom, Discovery и RAI

Сони  загубиха битката и продадоха техните канали на Mediaset.като съвсем скоро се очаква старта на Boing Plus който ще замени РОР а на позицията на CineSony тръгва Italia 2 , а на старата позиция на Италия 2 пък се спряга пускането на един музикален канал  дали ще е 105 ТВ или RMC ще видим съвсем скоро ..

 

Украйна

88 000 абоната са привлекли 2те  сатлеитни платформи XTRA TV & VIASAT

Кабелния дял обаче е 2.300млн абоната

IPTV 330 000 души . т.е пазара тепърва ще се развива и то в посока на ОТТ

 

Защо DTH платформите ще престанат да съществуват :

Причините са навлизането на изцяло интерактивните услуги и предпочитания на зрителите да гледат съдъражание до поискване .

Високите наемни цени за траспондери на подходящи орбитални позиции също е нерентабилно .

Както и цените заизлъчване на HD канал , да не говорим за 4к телевизия , за да качиш сигнал на 13 изток  цената на година е 900 000 евро  а за HD цените започват от 18800 евро на месец. (BSS)

Спестяване на 20-25% от приходната част за партноьр който се грижи за  т.нар склеблиране на програмите .. лицензионните условия за управлението  и софтуерната подръжка на системата за условен достъп.

 

Намалява се рискът от пиратство и не ауторизирано приемане в други държави където правата върху съдържанието са в друг лицензополучател.

5G мрежите са вече факт и линейния достъп до телевизия ще може съвсем спокойно да се осъществява чрез една такава мрежа. И то на телефона, таблет или лаптоп.

 

Как може да се спасят DTH платформите ?

Разбира се винаги има вариянт за спасяване

На първо място  трябва да се преустанови дублираното излъчване на програми

На второ място да се преустанови Симулкаста на SD/HD съдържание

Трябва да се въведе единия вариянт е споделено излъчване (виртуална платформа)

И да се разчита на симулкрипт.  Така ще се отворят много повече транспондери за дадена позиция . като всички програми трябва да бъдат с hbb индикация . и зрителя да има възможност да превърта и гледа съдържанието по всяко време . Както и да се търсят  пазари за дистрибуция извън  границите на оператора. Такъв вид платформа е JOYNE . Холандеца заявява период за престой в държава различна от NL и му изпращат карта  като се плаща на месец , 3 -6 -12   ., т.е фокуса на DTH операторите да  за зад граница.,  а ОТТ услугите да са в границите на държавите. .

Така сателитните оператори ще трябва да предложат на DTH оператори спътници с покритие по възможност най голямо и най плътно..  един такъв сателит предстои да бъде истрелян тази година това е EUTELSAT 7C