M6 придоби Lagardère за 215 милиона евро

Spread the love
   
  

M6 придобива Lagardère за 215 милиона евро

Френската телевизионна група  M6  ще закупи свободните телевизионни канали на  Lagardère , като ще плати на групата 215 милиона евро. Сделката обаче не включва канала за концерти и класическа музика и балет “MEZZO“. Договорът също така предвижда закупуване на интерактивните портали и услуги като Gulli Replay и платформата SVoD GulliMax.

Канали  Lagardere

Двата телевизионни оператора са в преговори от месец януари.  След това се заговори за купуването и на детския канал Gulli който се излъчваната FTA в цифровата наземна телевизия както и за включването на  други платени канали за деца Canal J и TiJi,  развлекателната Elle Girl TV и музикалните, MCM, RFM TV и MCM Top.

Lagardère от телевизионния бизнес от  глобални приходи е записал постъпления от 98 милиона евро през 2017 година. Оперативната печалба (EBIT) възлиза на 20.6 млн. Евро.

Групата на  M6 ще комбинира телевизионна реклама и международни дистрибуторски дейности, като това включва комерсиализацията на телевизионните канали в чужбина .и разпространението на Gulli Africa, Gulla Bil Arabia, Gulli Girl и TiJi Russia. Това са канали, излъчвани във френско-говорящата част на  Африка, Близкия изток и руско-говорящия район.

Групата притежаваща безплатни канали M6, W9 и 6ter, както и платежни станции Paris Première, Téva, M6 Music и Série Club в DTT счита придобиването на бизнеса за Lagardère като възможност за разширяване на офертата за деца и семейства, както и за укрепване на глобалната позиция на френския медиен пазар, както в телевизионната  реклама, така и в цифрова среда благодарение на силата на марката Gulli в нелинейни услуги SVOD.

Достигайки до 91 страни, телевизионното отразяване на Lagardere ще помогне на Групата M6 да разшири дейността си в международен план.

Придобиването все още изисква одобрение от регулатора на CSA и от комисията за защита на  конкуренция.